Україна розвиває переробку зерна, незважаючи на загрози експорту до ЄС
Економіка
Нові підприємства в Україні
Директор спілки «Борошномели України» Родіон Рибчинський зазначив, що в Україні у 2025 році планується збудувати два нові підприємства з перероблювання зерна. Одне з них розташовуватиметься на заході України, спеціалізуючись на виробництві борошна з твердих сортів зерна потужністю до 150 тонн на добу, із подальшим виготовленням макаронних виробів. Інше, в Полтавській області, має на меті переробку зернових на крупи з потужністю до 100 тонн на добу.
Перспективи та виклики для виробництв
Рибчинський підкреслив, що в борошномельному бізнесі існують перспективні ніші, на які варто звернути увагу. Йдеться про виробництво не лише борошна і круп, а й комбінованих продуктів. Вартість будівництва млина чи заводу з виробництва круп в Україні варіюється від $3 млн до $15 млн, в залежності від масштабу проекту. Директор також зазначив, що не виключає можливості створення борошномельних підприємств на чорноморському узбережжі, взявши за приклад Туреччину.
Однак виробники борошна та круп очікують зниження поставок до ЄС після завершення дії автономних торговельних заходів. Зокрема, 75% експорту цієї продукції йде саме до Європейського Союзу. Від початку війни експорт борошна та круп з України скоротився на 50%, що стало наслідком логістичних труднощів і зниження обсягів виробництва.